Blog
Lekke ruit
4 november 2020
Blog, Schade

Help, mijn ruit is lek?

Alles over een lekke ruit!

Dubbelglas of Thermopane (zoals het vroeger genoemd werd) kan lek raken. Als dat het geval is, dan is dat erg vervelend. Het is niet mogelijk om dubbelglas wat lek is te repareren. Er is vocht en vuil tussen de glasbladen gekomen en dat betekent dat een nieuwe ruit de enige oplossing is. Een lekke ruit is niet veroudering van het glas, maar van de afdichting van de ruit. Bij een lekke ruit ziet u vaak een witte waas in het glas.

Hoe herkent u lek dubbelglas?

U ziet vast wel eens condens op uw ruit. Condens op de binnen- of buitenkant van het raam is geen probleem. Maar, ziet u ook condens tussen de glasbladen van het dubbelglas? Dan is uw ruit lek.

Een lekke ruit is erg vervelend, maar waar herkent u een lekke ruit aan? U kunt heel eenvoudig zien of uw ruit lek is. U kunt een lekke ruit herkennen aan de volgende punten:

Hoe ontstaat een lekke ruit?

Een lekke ruit kan ontstaat door achterstallig onderhoud, een fabricagefout of het glas is aan het einde van zijn levensduur en moet gewoon vervangen worden. Als u het glas goed onderhoudt dan kan het zo’n 25 tot 30 jaar mee. Maar hoe raakt het glas dan eigenlijk lek?

Dubbelglas is voorzien van twee glasbladen met daartussen een edelgas of luchtvulling in de spouw. Om ervoor te zorgen dat enkel schone lucht tussen de glasbladen blijft, worden de randen met een speciale kit afgedicht. Zo is de spouw luchtdicht afgesloten!

Slecht onderhouden verf-en kitwerk zorgt ervoor dat de randafdichting kan worden aangetast door bijvoorbeeld vocht en algengroei. Maar, ook slecht functionerende draaiende delen van het raam kunnen de kwaliteit van de randafdichting aantasten.

Als de randen niet meer voor de volle 100% dicht zijn, begint het gas tussen de glasbladen langzaam uit het glas te lekken. Hierdoor isoleert het glas niet meer (goed). Er zit niets anders op dan een complete nieuwe ruit!

Lekke ruit snel vervangen?

Wij komen eraan!

Heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op!

Het glas wordt minder helder!

U zult merken dat het glas minder helder wordt. Dit komt doordat het glas niet meer luchtdicht is. Vocht komt terecht tussen het dubbelglas en na een tijdje zal kalkafzetting van het vocht zichtbaar zijn.

Uw ruiten beslaan als het ware, maar dan binnenin. Hoe langer u niets doet, hoe erger het wordt. Op den duur kunt u helemaal niet meer door het glas kijken en kan het vocht tussen de bladen zelfs uw kozijn aantasten!

Kan een lekke ruit gerepareerd worden?

Dubbelglas wat lek is kan helaas niet meer gemaakt worden. Het plaatsen van een nieuwe ruit is de enige optie. Wij raden u aan om een lekke ruit snel te vervangen, helemaal ‘s winters. Doordat het glas niet meer goed isoleert kunnen de stookkosten erg hoog oplopen.

Nu uw glas toch vervangen moet worden, is het een ook meteen een goed moment om te kijken naar een nieuwe ruit met hogere isolatiewaarde. Wist u dat steeds meer huishoudens overgaan tot de aanschaf van HR++ glas of zelfs Triple glas? U kunt hiermee namelijk aanzienlijk besparen op uw energierekening en dat zult u merken in de portemonnee.

Subsidie voor het vervangen van dubbelglas?

Er zijn geen landelijke subsidieregelingen meer voor het plaatsen van isolatieglas. Deze regeling zijn sinds kort per gemeente verschillend. Met de energiesubsidiewijzer kunt u eenvoudig zien welke beschikbare subsidies of andere regelingen uw gemeente verstrekt.

Heeft u te maken met een VvE? Dan zijn de regelingen voor u net iets anders. Meer hierover leest u op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Garantie op een lekke ruit?

Er zijn een aantal gevallen waarbij een lekke ruit onder garantie valt. Als het onder de 10 jaar fabrieksgarantie valt, hoeft u zelf niets te betalen. Of er sprake is van garantie is afhankelijk van de oorzaak van het lek en de vastgestelde garantievoorwaarden.

Bij Kwakkelglas krijgt u 5 jaar garantie op de montage van isolerende beglazing mits u goed onderhoud pleegt.

Denkt u dat uw dubbelglas lek is? Wacht dan niet langer en neem contact met ons op via 038 331 43 03. Wij maken graag een afspraak om uw lekke ruit te vervangen.

Menu